Over mij

I was created to create

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik aan het creëren. Als kind naaide ik kleertjes voor mijn poppen, in mijn pubertijd maakte ik broeken voor mezelf (hele wijde, want alles wat in de winkels te koop was vond ik stom), later fotografeerde ik veel en door mijn studie is daar grafisch ontwerpen bij gekomen. Ik wilde vroeger mode ontwerper worden. Zonder moeite werd ik toegelaten op de kunstacademie in Utrecht, maar daar zat ik niet op mijn plek. Ik besloot mode als hobby te houden en de grafische wereld te gaan ontdekken. Ik slaagde cum laude na een versnelde opleiding tot allround DTP’er en is sinds 2009 ben ik werkzaam in het grafische vak.

Jaren werkte ik als dtp’er bij een drukkerij. Ik begon er als broekie, ik kwam net van school en wist niets. Ik werd aangenomen voor een project van een half jaar, kreeg contractverlenging, loonsverhoging, een vast contract… en dan… Dan is de groeiladder op, een vast contract was het hoogst haalbare. De uitdaging was weg en ik begon me te irriteren aan de leidinggevenden. Ik zag waar het – in mijn ogen – mis ging, maar was nog te bleu om aan te geven hoe het dan wel moest. Daar kwam bij dat ik toch wel gevormd werd door het bedrijf. Waar ik binnen kwam als jonge fladderende vogel, werd ik al snel kort gewiekt en in een kooitje geduwd. En dat werkt voor mij niet hè. Ik heb vrijheid nodig. Geef mij je vertrouwen, en ik doe alles voor je. Maar hou je mij strak en geef je mij taken, ga ik bokken en doe ik het tegenovergestelde van wat je vraagt.

Uitlaapklep

Als uitlaatklep begon ik met naaien. Eerst wat voor mezelf, toen wat voor mijn neefje en nichtje. Voor ik het wist had ik een handeltje in zelfgemaakte peuterjurkjes. Daar kwamen kussens bij, portemonneetjes en vlaggenlijnen. Regelmatig stond ik met mijn handgemaakte spullen op een markt. Zo spannend vond ik dat, maar tegelijkertijd maakte me dat super trots! Want het was van mij, niemand had me verteld wat ik wel of niet moest doen.

Na een hoop drama in loondienst (ontslagen wegens economische redenen, een tijdelijk contract bij het meest kutte bedrijf ooit, uitkering, focus op mijn handgemaakte spullen, weer terug naar mijn oude werkgever, daar compleet instorten, burn-out) besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik vond; wat jullie kunnen, kan ik ook, maar dan beter (met mijn drive was niets mis haha). Ik maakte mijn eigen logo en website en deed me heel zakelijk voor. Als ik nu mijn teksten lees op die website, herken ik mezelf niet eens! Verschrikkelijk. Ik kreeg klanten via mijn netwerk, maar had daar geen controle over. Het was altijd afwachten. Afwachten tot iemand me nodig had.

Burn-out

In dezelfde tijd als mijn start als ondernemer, was ik aan het herstellen van een burn-out. (Ik vind burn-out altijd heftig om te zeggen, het voelde meer als overspannen zijn, maar als je 6 weken in bed ligt en alleen maar kan huilen, zal het wel een burn-out zijn.) Ik had daar geen begeleiding bij en het starten als ondernemer maakte me gigantisch onzeker. Ik stopte met naaien en zegde mijn webshop op. De focus moest en zou liggen op het grafisch vormgeven.

Tot mijn grote plezier mocht ik voor startende ondernemers diverse logo’s ontwerpen. Ik merkte dat ik de gesprekken die ik voorafgaand aan dit traject had, heel leuk vond. Ze gaven me energie en inspiratie! Mijn hoofd begon te tollen en het ene idee na het andere kwam er uit! Zo heb ik in de afgelopen jaren wel 3 of 4 ideeën gehad voor een nieuw bedrijf. Die pakte ik nooit door, waardoor ik weer onzeker werd. Ben ik zo’n opgever?

Ik besloot een loopbaantraject in te stappen, om zo duidelijkheid te krijgen in mijn toekomst. Misschien zat ik wel in het verkeerde beroep? Daar kwam naar voren dat ik een verhalenverteller ben, dat ik iemand tot zijn recht wil laten komen en de andere kant van het verhaal wil laten zien. Denken en doen liggen bij mij heel dicht bij elkaar, wat soms frustrerend is. Maar als ik deze eigenschappen combineer met mijn verbale vaardigheden, kan ik elk verhaal duidelijk krijgen én tot een succes brengen. Een gouden combinatie.

Ideeënfabriek

Inmiddels weet ik dat mijn hoofd een soort snelkookpan is. Ik leg heel snel verbindingen tussen onderwerpen en vraagstukken en ben heel oplossingsgericht en vindingrijk. Tel daar mijn liefde voor creëren bij op, en je hebt al snel een ideeënfabriek te pakken. Daarnaast weet ik dat ik mijn authenticiteit, enthousiasme en kwaliteit in kan zetten, zodat anderen zichtbaar kunnen shinen en groeien! Ik zat dus niet in het verkeerde beroep, ik pakte het alleen verkeerd aan. Weet je nog? De zakelijke insteek van mijn website aan het begin van mijn ondernemersreis?

Creatieve ondernemer

Ik ben een creatieve ondernemer, dat is mijn mantra. En creatief ondernemen zal ik! Daarom besloot ik in 2018 alles om te gooien. Ik nam afscheid van het verschuilen. Mezelf verschuilen, klein houden, niet in het licht gaan staan… Ik weiger nog langer te werken voor bedrijven waar ik mezelf niet kan zijn en die mijn creativiteit niet waarderen. Zoals ik al zei, mijn enthousiasme is ver te zoeken als je mij steeds terug fluit. Ik ben een expert in mijn vakgebied, deze kennis ga ik inzetten op een manier die bij mij past! Dat betekent veel eerder betrokken zijn, meedenken, brainstormen, creatieve werksessies, social media strategieën, identiteit bepalen, workshops etc. Maar zeker ook mijn eigen ideeën uitwerken. Eind 2017 opende ik weer een webshop, ik begon deze keer met kaarten en posters. Inmiddels voel ik aan alles dat de liefde voor naaien nooit over zal gaan, en al ben ik dan geen mode ontwerper, wie houdt me tegen om gezellige items voor mijn shop te maken?

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Check hier mijn aanbod.

Kusjes Nathalie