Het doel van een jaarthema

Het doel van een jaarthema

Het was in 2016 dat ik voor het eerst hoorde over een jaarthema. Het was tijdens het jaarprogramma van 365 dagen succesvol en ik besloot dat mijn thema vrouwelijke kracht zou zijn. Dat jaar stond in het teken van verzachten, meer in balans zijn, mijn vrouwelijke kant meer tot uiting laten.

Een jaarthema is vergelijkbaar met een goed voornemen. Echter zijn we bij goede voornemens vaak gericht op dat wat er niet is. We gebruiken vaak de woorden ‘meer’ en ‘vaker’. ‘Ik ben niet fit dus ik ga vaker bewegen!’ Als jij vorig jaar 3 keer hebt bewogen, en je beweegt dit jaar 4 keer, heb je vaker bewogen en is je voornemen gelukt. ‘Ik heb geen geld dus ik ga meer verdienen!’ Je raadt het al, 1 euro meer dan vorig jaar en je doel is bereikt. Zo werkt het volgens mij niet…

Een jaarthema als verlangen

Een jaarthema is wat ruimer en is geen doel op zich. Het gaat meer richting een gevoel, een verlangen voor het nieuwe jaar. Zo zit er minder druk op en wordt het geen opgave. En kan het dus ook niet mislukken!

Mijn jaarthema voor 2019 is spelen. Dit betekent niet dat ik elke middag in de speeltuin te vinden ben met een schepje en een emmertje. Het betekent dat ik uit interesse dingen ga doen, zonder vooraf gesteld doel, ik wil het zelfs aanklooien noemen. Net als vroeger op een regenachtige middag met de Lego, gewoon iets bouwen. Je ziet wel wat het wordt. Vanuit spelen ontstaan de mooiste dingen. Zoals Einstein het zo mooi zegt; ‘Play is the highest form of research’.

Het is een groeiproces

Een jaarthema kies je wat mij betreft niet, dat kiest jou. Het is een groeiproces waar steeds weer iets duidelijk wordt. Zoals in 2016, met mijn thema vrouwelijke kracht. Dat was op dat moment een thema wat speelde. Het was nodig om te verzachten. Vorig jaar was mijn jaarthema doen, het was tijd om minder te twijfelen en meer te doen. En nu is het tijd om te spelen.

Ik ben benieuwd…

Tell me, heb jij een jaarthema?

2 reacties op “Het doel van een jaarthema

  1. Gera Admiraal zegt:

    Hoi Nathalie,

    Het thema dit jaar voor mij is “opruimen”, zowel letterlijk als figuurlijk, in m’n huis en in m’n hoofd. Geen meuk er meer bijhalen maar alles wat voor mij overbodig is wegdoen. Alles wat ruis veroorzaakt mag weg zodat hetgeen wat belangrijk voor mij is naar voren komt.

    Heel veel plezier met spelen gewenst, mooi doel!

    Groetjes Gera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *