Hoe kom ik aan afbeelding voor mijn brand?

Ah ja, het leed dat afbeeldingen heet. Geen echt leed natuurlijk, maar zo kan het soms wel voelen. Want hoe kom je aan afbeeldingen die bij jouw brand passen, zonder te veel tijd en geld kwijt te zijn?

Optie 1: Huur een fotograaf in

Dit voelt misschien als een open deur, maar toch is dit de beste optie. Wanneer je een fotograaf inhuurt, kan je samen met hem of haar overleggen wat je wil, welke sfeer je wil uitstralen, wat belangrijk voor je is, welke kleurstellingen jouw brand heeft, etc. Dit hoeven niet alleen portretfoto’s te zijn, denk ook aan sfeerbeelden. Bijvoorbeeld van jouw werkplek, een paar fijne boekjes die je vaak gebruikt, een bos bloemen waar je blij van wordt, jouw fysieke producten, etc. Zo worden jouw beelden super persoonlijk én authentiek!

Belangrijk om op te letten:

 • Bedenk van te voren wat voor foto’s je wil. Maak een Pinterest bord aan met foto’s die je mooi vindt.
 • Kies niet zomaar een fotograaf, doe goed onderzoek. Vraag jezelf af bij de foto’s die je van deze fotograaf mooi vindt, wát je precies mooi vindt. Is dat het model, de kleding, de omgeving, of de sfeer?
 • Vergelijk en vraag informatie op. Hoe word je te woord gestaan? Krijg je volledige aandacht of een automatische mail? Ook dit is belangrijk voor de fotoshoot. Als jij er geen fijn gevoel bij hebt, zal je dit ook terug zien in de foto’s.
 • Geef goed en duidelijk aan wat jij wil. Het zijn jouw foto’s! Een fotograaf mag meedenken, maar niet zijn of haar idee doordrukken.

Optie 2: Doe het lekker zelf!

Ik ben heel erg fan van het zelf doen. Sommige dingen kan je beter uitbesteden, maar soms is het fijner (en goedkoper) om het zelf te doen. Maak zelf foto’s van je werkplek of je producten. Dit hoeft echt niet met een hippe hi-tech camera, jouw telefoon werkt ook prima.

Belangrijk om op te letten:

 • Zorg voor goed licht, maak je foto’s in de buurt van een raam, op een voor jou passende ondergrond.
 • Probeer diverse bewerkings-apps uit. Bewerk je foto’s altijd op dezelfde manier, zo zorg je voor continuïteit en creëer je herkenbaarheid.
 • Oefening baart kunst! Zoek op YouTube tips voor het maken van flatlays en ga aan de slag. Het hoeft allemaal niet té gelikt, zie het als een proces. Je zal zien dat je er steeds beter in wordt.

Optie 3: Downloaden!

Er zijn een heleboel websites die stockbeelden aanbieden, tegenwoordig ook zelfs gratis! Het nadeel hiervan is wel dat andere mensen deze websites ook kennen en je het risico loopt dat je jouw afbeeldingen elders tegenkomt. Gelukkig zijn daar manieren voor om hier toch jouw eigen draai aan te geven.

Belangrijk om op te letten:

 • Check altijd of je de fotograaf moet vermelden!
 • Kies niet voor de eerste de beste foto. Neem hier de tijd voor en bedenk of het bij je brand past. Wat wil je uitstralen? Welke kleuren komen in jouw brand voor?
 • Je kan de foto’s eventueel bewerken door jouw eigen kleurfilter op de foto’s toe te passen.
 • Snij de foto uit op een spannende manier. Zoom in, roteer de foto, draai om, voeg er tekst aan toe en of een filter. Hieronder laat ik je een aantal voorbeelden zien.

Leuk weetje, er is een speciale Facebook pagina opgericht voor een model die té vaak gebruikt wordt in té uiteenlopende uitingen. Ik moet hier heel hard om lachen. Als je haar eenmaal hebt gezien, kom je haar overal tegen. 

Ik hoop je hiermee voldoende tips te hebben gegeven voor het vinden van de juiste afbeeldingen voor jouw brand! Succes!

xx Nathalie